Bahan A
- 1 ekor ayam- di potong 12, cuci dan toskan
- 3 ulas bwng putih tumbuk dan sedikit kunyit utk goreng ayam
- 3 sudu besar minyak sapi
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan kismis hitam
- 1 1/2 cawan bawang goreng
- 1/2 cawan badam cincang
- 3 sudu makan tomato puri
- garam dan gula secukup rasa
- minyak secukupnya utk goreng ayam
Bahan Kisar
- 20 tangkai cili kering/ 1 cawan cili kisar
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 3 biji buah keras
Bahan B (Rempah Kuzi )
- 2 sudu makan ketumbar*
- 1 sudu makan jintan manis*
- 1 sudu makan jintan putih* (* di sangai dan kisar kering)
- 1 sudu makan serbuk lada hitam
- 1 btng kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 tangkai bunga cengkih
Cara Memasak
- Bersihkan ayam. Gaulkan garam , kunyit dan bawang putih tumbuk. Goreng hingga kekuningan pada kedua-dua bahagian dan angkat.
- Masukkan ayam ke dalam periuk, masukkan semua bahan A , bahan kisar dan bahan B.
- Tutupkan periuk dan masak dengan api yang kecil. Masak hingga ayam empuk.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Boleh tambah buah tomato yg di belah 6.
- Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan hidangkan.
- Sedap di makan bersama nasi kegemaran.
No comments:
Post a Comment